#doeslief op de werkvloer

SIRE is een campagne gestart om mensen bewust te maken van asociaal gedrag. Maar wat is asociaal? Dat is voor iedereen anders. En waar zie je dat asociale gedrag. Op social media, op straat, in de winkels. Maar ook op het werk. Toen ik jaren geleden begon bij een grote internationale organisatie viel het mij op dat iedereen stond te zwijgen in de liften. Een collega die gelijk met mij begon was dat ook opgevallen. We maakten er grappen over. We dachten zelfs aan het dragen van een T-shirt met daarop:
Ik zeg goedemorgen, wat zeg jij?

Samen bleven we groeten in de lift, bij de koffieautomaat en in de gang. En na een jaar was de sfeer anders en nu ruim vijf jaar later is het een ander bedrijf. Overigens, niet doordat mijn collega en ik onze groet-campagne gestart zijn.


Maar #doeslief in Nederland betekent heel wat anders dan in elders in de wereld. Bijvoorbeeld in Azië. Als toerist zou ik zeggen dat ze daar zo’n campagne niet nodig hebben. Het ligt toch wat anders weet ik nu. Op mijn eerste dag op kantoor in Manilla (Filippijnen) schrok ik van dit bordje. Geheel in de Aziatische traditie is het een zeer beleefd verzoek – echt #doeslief verwoord. Maar mijn verbazing was groot. Ik heb nooit een wapen in mijn laptoptas, en er is overigens ook nog nooit naar gekeken bij de receptie. Gelukkig voor de wapenbezitter geldt dit verzoek alleen voor de gasten van het bedrijf. De medewerkers kunnen gewoon hun ‘accessoires’ mee naar binnen nemen.
Nu maar hopen dat hun motto #doeslief is op de werkvloer.