Van perfectionisme naar Deep Democracy

Ik werk snel, ik ben creatief, effectief en efficiënt en ik doe nooit twee keer hetzelfde. Omdat het altijd beter kan. Ik noemde dat perfectionistisch. Dat was soms niet zo’n handige eigenschap. Maar sinds ik zowel bij Shell als bij ABN AMRO lean projecten heb gedaan, weet ik dat ik eigenlijk heel lean werk. Ik streef naar perfectie, voeg waarde toe, reduceer verspilling en creëer flow. Klinkt lekkerder dan perfectionistisch. Zie dat maar als het streven naar ‘in één keer goed’.
Mijn ontwikkeling van communicatieadviseur naar change manager ging gepaard met een zoektocht naar het hoorbaar maken van dat wat niet gezegd wordt. Dat wat er is, dat je voelt, en wat onzichtbaar sturing geeft aan een project. Als je geluk hebt, vertellen de deelnemers je dat na afloop van een workshop.

Ik ging opleidingen volgen bij De Baak en bij het COCD. En ik ging via workshops op zoek naar de mening die je niet hoort in de vergaderzaal maar wel bij de koffieautomaat of in het rookhok. Mijn workshop aanpak heeft nu een naam. Immers, wat ik doe lijkt veel op wat ik nu lees over deep-democracy. Op zoek naar een gedragen besluit, waar alle stemmen gehoord zijn. Niet alleen de stem van de sterkste of het geluid van de meerderheid wordt meegenomen. En wat blijkt: de check-in die we tijdens een lean of agile dagstart doen, komt ook voor in de deep-democracy aanpak.